reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Mleczne pralinki kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pralinki w dwóch kolorach- można je przygotować w formie ciasteczek, ( jak dla mnie za dużo zachodu;) albo tak jak prezentuje poniżej jako kuleczki.

Mleczne pralinki kokosowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mleczne pralinki kokosowe

 

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 400 g mleka skondensowanego ( zagęszczone, w puszce)
  • 100 g napoju kokosowego ( mleko w proszku)

 

  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe do obtoczenia ( około 50 g)

Sposób przygotowania:

Mleczne pralinki kokosowe

przygotowanie

Mleczne pralinki kokosowe
podane skąłdniki ucieramy robotem i dokłądnie łączymy

Wiórki, mleko skondensowane i napój ucieramy robotem, aż dokładnie się połączą.

Masę dzielimy na dwie części, przekładamy do dwóch pojemników i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

przygotowanie

Mleczne pralinki kokosowe
Masa bardzo szybko się nagrzewa i mięknie, dlatego trzymamy w lodówce

Po tym czasie formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przekładamy na deskę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż stężeją, potem przekładamy do pojemnika.

Oczywiście pralinki można zajadać od razu, ale schłodzone smakują lepiej.