Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Mleczne pralinki w polewie czekoladowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Niezwykle proste pralinki z mleka w proszku, cukru pudru i masła pokryte roztopioną mleczną czekoladą.

Mleczne pralinki w polewie czekoladowej

Składniki:

Mleczne pralinki w polewie czekoladowej

 

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 80 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Mleczne pralinki w polewie czekoladowej
Masło przełożyć do miski. Dodać do niego cukier puder i mleko w proszku, dobrze zagnieść. Z masy formować małe kuleczki, układać je na talerzu i odłożyć na pół godziny do lodówki. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miseczki, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, poczekać, aż z powrotem zacznie gęstnieć. W gęstniejącej czekoladzie maczać schłodzone pralinki i układać je na talerzu wyłożonym folią aluminiową. Ponownie schłodzić je w lodówce.