SUPERPRZEPIS

Domowe pralinki

  • 18
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Domowe pralinki Więcej zdjęć (5)

Domowe pralinki, a smakują jak sklepowe. Małe niepozorne, a sprawiają wiele radości. Są też doskonałym prezentem

Składniki:

Domowe pralinki

 

  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g białej czekolady
  • 1 mleko skondensowane w tubce karmelowe
  • 1 mleko skondensowane w tubce zwykłe
  • 1 mleko skondensowane w tubce kakaowe

 

  • Dodatkowo foremki do robienia czekoladek
  • 2 pędzelki
  • zielony barwnik
  • aromat jabłkowy

Sposób przygotowania:

Domowe pralinki
Obie czekolady połamać na małe kawałki i dać do dwóch osobnych miseczek i rozpuścić w kąpieli wodnej.



Za pomocą pędzelka robić łatki z białej czekolady w każdej foremce. Robimy je delikatnie nie dając za dużo czekolady. Łatka ma być płaska.



Następnie schładzamy w lodówce przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i te same miejsca ponownie smarujemy białą czekoladą i dajemy do lodówki na 5 minut.

Po wyjęciu z lodówki po raz trzeci i ostatni smarujemy łatki białą czekoladą i schładzamy przez 5 minut.



Gdy czekolada dobrze zastygła bierzemy drugi pędzelek i miejsca, w których nie ma czekolady smarujemy cieniutką warstwą mlecznej czekolady i od razu dajemy do lodówki, by czekolada stężała. Czynność powtarzamy trzy razy.



Po ostatnim "malowaniu" wsadzamy foremki na 15 minut do lodówki, by czekolada dobrze stwardniała.



W czasie oczekiwania na czekoladki zabieramy się za nadzienia.



Nadzienie karmelowe: 

Bierzemy łyżeczkę 5ml i nabieramy dwie pełne łyżeczki białej czekolady i przekładamy do jakiegoś pojemniczka (u mnie jest to kubeczek). Do czekolady stopniowo dodajemy mleko skondensowane karmelowe. Mleko i czekoladę dokładnie łączymy i odstawiamy.



Nadzienie kakaowe:

Bierzemy łyżeczkę 5ml i nabieramy dwie pełne łyżeczki mlecznej czekolady i przekładamy do jakiegoś pojemniczka (u mnie jest to kubeczek). Do czekolady stopniowo dodajemy mleko skondensowane kakaowe. Mleko i czekoladę dokładnie łączymy i odstawiamy.



Nadzienie jabłkowe:

Bierzemy łyżeczkę 5ml i nabieramy dwie pełne łyżeczki białej czekolady i przekładamy do jakiegoś pojemniczka. Na czekolady dodajemy odrobinę zielonego barwnika w proszku oraz 3 łyżeczki mleka skondensowanego zwykłego. Dokładnie łączymy. Gdy masa będzie gładka dodajemy troszkę aromatu jabłkowego w proszku i dobrze wymieszać i odstawić.



Ilość mleka skondensowanego zależy od tego jak gęstą chcemy mieć masę w środku pralinki. Ja daję około 3 łyżeczek. Jednak jeśli po chwili widzę, że masa jest za rzadka dodaję trochę białej czekolady, jeśli zaś za gęsta to więcej mleka skondensowanego.



Wyjmujemy foremki z lodówki i napełniamy je masami. Masy dajemy do 3/4 wysokości foremek.



Pozostałą białą i mleczną czekoladą "zamykamy" pralinki. Nakładamy łyżeczką czekoladę na foremkę i nożem rozsmarowujemy po całej powierzchni. Tak przygotowane pralinki dajemy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej by nikt ich nie ruszał przez przynajmniej 30 minut. Łatwiej wyjdą z foremek. Po upływie30 minut (a właściwie czatowaniu pod lodówką, by czekoladki same nie wyszły) wyjmujemy pralinki z foremek.
Domowe pralinki
Czekoladą białą robimy łatki a mleczną dokładnie pokrywamy pozostałą powierzchnię
Domowe pralinki
Przygotowanymi wcześniej masami ostrożnie napełniamy foremki
Domowe pralinki
Po napełnieniu foremek masami zamykamy pralinki czekoladą
Domowe pralinki
Po dokładnym zastygnięciu czekolady ostrożnie wyjmujemy pralinki z foremek