kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Mleczne szyszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najlepsze w szyszkach jest to że są chrupiące, szybkie w przygotowaniu i tanie. Moje są przepysznym eksperymentem kulinarnym i zostały przygotowane na bazie mleka w proszku.

Mleczne szyszki

Składniki:

Mleczne szyszki

 

  • (na około 20 sztuk)
  • szklanka mleka w proszku
  • 130g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 100g ryżu preparowanego

Sposób przygotowania:

Mleczne szyszki
Na bardzo małym ogniu roztapiamy margarynę i dodajemy cukier. Mieszamy o momentu aż cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy powoli intensywnie mieszając mleko w proszku. Dolewamy odrobinę wody (2-3 łyżki). Masa powinna być gęsta i powolutku spływać z trzepaczki. Do masy dodajemy stopniowo ryż. Z kleistej masy formujemy dłońmi szyszki. Szyszki należy formować szybko. Gdy masa wystygnie nie uformujemy z niej już pożądanego kształtu. Najwygodniej jest założyć na rękę woreczek śniadaniowy i do niego nakładać masę - nie będzie się kleić do rąk. Pozostawiamy do wystygnięcia. 

Tagi:

ryż