Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Waniliowo-mleczne szyszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne szyszki z domową masą mleczno-waniliową

Waniliowo-mleczne szyszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowo-mleczne szyszki

 

  • 600 ml mleka 1,5%
  • 150 g cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 50 g ryżu preparowanego

 

Sposób przygotowania:

Waniliowo-mleczne szyszki
Do rondla z grubym dnem wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i laskę wanilii. Postawić na gazie, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 60 minut, co 10 minut mieszać, po 20 minutach wyjąć laskę wanilii. Gdy masa zacznie wyraźnie ciemnieć i gęstnieć należy jej pilnować i gotować do pożądanej konsystencji (po ostudzeniu tężeje). Do gotowej, ciepłej masy wsypać ryż preparowany i wymieszać łyżką. Lekko przestudzić, łyżką nabierać masę w wilgotne dłonie, formować kulki (lub szyszki ;) ) i układać na talerzu. Włożyć do lodówki do zastygnięcia. Kulki ułożyć na talerzu lub w papilotkach i podawać
Waniliowo-mleczne szyszki
Do rondla z grubym dnem wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i laskę wanilii.
Waniliowo-mleczne szyszki
Postawić na gazie, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 60 minut, co 10 minut mieszać, po 20 minutach wyjąć laskę wanilii
Waniliowo-mleczne szyszki
Do gotowej, ciepłej masy wsypać ryż preparowany i wymieszać łyżką.
Waniliowo-mleczne szyszki
Lekko przestudzić, łyżką nabierać masę w wilgotne dłonie, formować kulki (lub szyszki ;) ) i układać na talerzu. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.

Tagi:

ryż