kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Szyszki czekoladowe z śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szyszki to jedno z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Lubie do nich wracać i zamiast klasycznej masy karmelowej używać np. Czekolady. Dodatkiem karmelizowanej śliwki wewnątrz jest miłym zaskoczeniem i ciekawym przełamaniem smaku.

Szyszki czekoladowe z śliwką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szyszki czekoladowe z śliwką

 

  • 200g czekolady mlecznej
  • pół szklanki posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie wg. gustu)
  • ryż preparowany

 

Sposób przygotowania:

Szyszki czekoladowe z śliwką
Śliwki myjemy, delikatnie nacinamy i wyciągamy pestkę jak najmniej inwazyjnie aby śliwka zachowała swój kształt. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i whisky. Gdy całość będzie jednolita układamy na patelni śliwki, wkładamy między nie listki laurowe i potrząsając patelnią karmelizujemy je na bardzo małym ogniu aż staną się szkliste ale nie za długo, żeby się nie rozpadły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy posiekane orzechy oraz tyle ryżu preparowanego aby był dokładnie pokryty czekolada ale nie pozostała „luźna“ czekolada. Masę studzimy. Na rękę zakładamy woreczek śniadaniowy i nakładamy nieco masy czekoladowej z ryżem. Na środku układamy śliwkę i formujemy szyszkę tak aby śliwka została w środku. Chłodzimy w lodówce. Aby uformować szyszki masa nie może być za ciepła ani zbyt chłodna. Najlepiej sprawdzać ją co kilka minut i formować szyszki kiedy będzie zimna ale jeszcze kleista.
Szyszki czekoladowe z śliwką
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy posiekane orzechy oraz tyle ryżu preparowanego aby był dokładnie pokryty czekolada ale nie pozostała „luźna“ czekolada.
Szyszki czekoladowe z śliwką
Na rękę zakładamy woreczek śniadaniowy i nakładamy nieco masy czekoladowej z ryżem. Na środku układamy śliwkę i formujemy szyszkę tak aby śliwka została w środku.