Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Młoda botwinka kwaszona

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Młoda botwinka kwaszona

Składniki:

Młoda botwinka kwaszona

 

  • 3 kg liści młodej botwinki,
  • 6 szklanek wody,
  • 6 dag soli do litra wody,
  • 7 ząbków czosnku,
  • łyżeczka cukru,
  • 20 zmiażdżonych ziaren pieprzu,
  • 5 g kwasku cytrynowego do 6 szklanek zalewy.

 

 

Sposób przygotowania:

Młoda botwinka kwaszona
Zalewę przygotowujemy z wody, soli, kwasku cytry- nowego i cukru, które rozpuszczamy w wodzie, mie- szamy, zagotowujemy i ostudzamy. Liście botwinki dokładnie myjemy, odkrajając ogonki, a następnie przekrajając w dość grube paski, które wkładamy do wygotowanych słoików, obojętnie czy typu twist czy wek. Listki botwinki przekładamy posiekanym czosn- kiem i pieprzem, po czym wlewamy zalewę i szczelnie zamykamy słoiki. Tak gotową kwaszonkę pozosta- wiamy w temperaturze pokojowej do czasu powstania fermentacji. Kiedy poziom zalewy podniesie się, słoiki przenosimy do spiżarni.