mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Młoda kapusta 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Potrawa, która od zawsze kojarzyła mi się z późną wiosną

Młoda kapusta 6 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Młoda kapusta 6

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • łyżeczka soli
  • przyprawa do potraw uniwersalna wedle uznania

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta 6
Kapustę szatkujemy na drobno, zalewamy wodą z łyżeczką soli i gotujemy aż będzie PRAWIE miękka. Następnie odcedzamy, dodajemy śmietanę, pokrojony koperek oraz przyprawę i gotujemy na małym ogniu mieszając, by się nie przypaliła (gotujemy jeszcze 10 - 15 min). Na koniec dodajemy mąkę, by zagęścić. Mieszamy jeszcze chwilkę gotując. Pyszny dodatek do młodych ziemniaczków.
Młoda kapusta 6
Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Młoda kapusta 6
Gdy jest miękka, odcedzamy, dodajemy śmietanę, koper, przyprawy i mąkę