Sposób przygotowania:
Młoda kapusta duszona z pieczarkami
1. Pieczarki i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy, pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w większą kostkę.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, następnie często mieszając chwilę przesmażamy lekko rumieniąc.
3. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kroimy drobno, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody. Kapustę wrzucamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, następnie dusimy do miękkości i odparowania wody.
4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek drobno pokrojony, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Rady:
W skład mojej przyprawy uniwersalnej wchodziły suszone: cebula, marchewka, pasternak, natka pietruszki, lubczyk, curry, czosnek. Można użyć dowolnych ulubionych przypraw.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, następnie często mieszając chwilę przesmażamy lekko rumieniąc.
3. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kroimy drobno, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody. Kapustę wrzucamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, następnie dusimy do miękkości i odparowania wody.
4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek drobno pokrojony, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Rady:
W skład mojej przyprawy uniwersalnej wchodziły suszone: cebula, marchewka, pasternak, natka pietruszki, lubczyk, curry, czosnek. Można użyć dowolnych ulubionych przypraw.