Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Młoda kapusta duszona z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Taka kapusta jest bardzo pyszna i niezwykle aromatyczna. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania. Możemy podać ją również z młodymi ziemniaczkami.

Młoda kapusta duszona z pieczarkami

Składniki:

Młoda kapusta duszona z pieczarkami

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
  • 40 dag pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • koperek świeży według uznania

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta duszona z pieczarkami
1. Pieczarki i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy, pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w większą kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, następnie często mieszając chwilę przesmażamy lekko rumieniąc.

3. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kroimy drobno, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody. Kapustę wrzucamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, następnie dusimy do miękkości i odparowania wody.

4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek drobno pokrojony, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Rady:

W skład mojej przyprawy uniwersalnej wchodziły suszone: cebula, marchewka, pasternak, natka pietruszki, lubczyk, curry, czosnek. Można użyć dowolnych ulubionych przypraw.