eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Młoda kapusta Eli inaczej gotowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam młodą kapustę gotowaną w małej ilości wody razem ze słoniną ze skwarkami, cebulą i przyprawami.

Młoda kapusta Eli inaczej gotowana

Składniki:

Młoda kapusta Eli inaczej gotowana

warzywa

  • 1 młoda kapusta
  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku

pozostałe składniki

  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta Eli inaczej gotowana

przygotowanie kapusty

Młoda kapusta Eli inaczej gotowana
Opłukaną kapustę poszatkować razem z zewnętrznymi liśćmi.

Kapustę opłukać i pokroić razem z zielonymi zewnętrznymi liśćmi.

przygotowanie cebuli

Młoda kapusta Eli inaczej gotowana
Obrane z osłonek cebule pokroić w drobną kostkę.

Cebule obrać z osłonek i pokroić w kostkę.

przygotowanie koperku

Młoda kapusta Eli inaczej gotowana
Opłukany, osuszony i oddzielony od łodyg koperek posiekać.

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oddzielić od grubych łodyg i posiekać.

gotowanie kapusty

Młoda kapusta Eli inaczej gotowana
Do kapusty dodać cebulę, smalec, sól, pieprz, łodygi koperku,wlać 250 ml wody i ugotować.

Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, dodać smalec ze skwarkami, sól, pieprz, cebulę, łodygi z koperku, wlać 250 ml wody i gotować na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Uważać żeby kapusta się nie przypaliła.

Do gotowej kapusty dodać cukier, ocet do smaku, koperek i wymieszać. Smacznego!