SUPERPRZEPIS

Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem

Tym razem przygotowałam młodą kapustę z czereśniami i jabłkiem. Kapusta bardzo smakowała całej rodzince.

Składniki:

Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem

warzywa

  • 1/2 dużej główki młodej kapusty
  • 1 duża cebula

owoce

pozostałe składniki

  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem

przygotowanie owoców

Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem
Z umytych czereśni usunąć pestki i ogonki.

Czereśnie opłukać i osuszyć. Z czereśni usunąć ogonki i pestki.

przygotowanie owoców

Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem
Obrane jabłko pokroić na mniejsze kawałki.

Jabłko umyć i obrać ze skórki. Z jabłka usunąć gniazdo nasienne. Miąższ jabłka pokroić na mniejsze kawałki.

przygotowanie kapusty

Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem
Opłukaną kapustę pokroić razem z ciemnymi liśćmi.

Ciemne zewnętrzne liście kapusty odciąć, umyć i pokroić. Resztę kapusty też pokroić.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem
Obraną z łupinek cebulę drobniutko pokroić.

Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem

Do garnka z grubym dnem włożyć kapustę. Do kapusty dodać cebulę, smalec, sól, pieprz.ocet i cukier.

Do kapusty wlać 300 ml wody, przykryć i gotować na małym ogniu.

przygotowanie kapusty cd

Młoda kapusta Eli z czereśniami i jabłkiem

Gdy kapusta będzie prawie miękka dodać czereśni, jabłko i jeszcze chwilę gotować. Smacznego!