Młoda kapusta na ciepło dla wegetarian

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kapustka na ciepło - z podlaską przyprawą dla wegetarian, która świetnie wzmacnia smak i aromat potrawy

Młoda kapusta na ciepło dla wegetarian

Składniki:

Młoda kapusta na ciepło dla wegetarian

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1/2 kg miękkich pomidorów
  • 1 cebulka dymka + 1 pęczek szczypioru od dymki
  • 3 ząbki młodego czosnku
  • łyżeczki podlaskiej przyprawy dla wegetarian (mieszanka: kminek, koper włoski, czarnuszka, kozieradka, gorczyca czarna, kolendra)
  • sól (do smaku)
  • cukier (do smaku)
  • ostra papryka do smaku
  • 2-3 krople tobasco
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść koperku
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta na ciepło dla wegetarian
Pomidory pokroić na ósme części, posiekać kapustę bez głąba, szczypior, koperek, cebulę, zgnieciony i obrany czosnek. W rondlu rozgrzać olej (nie za mocno), dodać najpierw cebulkę i czosnek, potem kapustę, parę razy dobrze przemieszać, żeby kapusta równomiernie zmiękła, dodać przyprawę podlaską dla wegetarian lub własną mieszankę i podlać szklanką gorącej wody. Dodać resztę składników, doprawić i dusić do miękkości. Podawać z młodymi ziemniakami.