s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Książka Kucharska: Potrawy z młodej kapusty

Młoda kapusta po bałkańsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne danie na gorące dni. Przepis przywieziony ze Słowenii:)

Młoda kapusta po bałkańsku

Składniki:

Młoda kapusta po bałkańsku

 

  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka vegety
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • śmietana
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 10 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta po bałkańsku
1.Cebulę kroimy w półtalarki, wrzucamy na patelnie na rozgrzana oliwę, dodajemy vegetę i chwilę smażymy; 2.Kapustę kroimy niezbyt cienko i dodajemy do cebuli, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do czasu aż kapusta będzie na wpół miękka; 3.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, rozpuszczoną w połowie szklanki wody kostkę rosołową i pozostawiamy na ogniu jeszcze około 10 minut, 4.Listki bazylii „drzemy" na małe kawałki, dodajemy do kapusty i dobrze mieszamy; 5.Kapustę wykładamy na talerze, wierzch każdej porcji polewamy łyżką schłodzonej śmietany.

Tagi:

kapusta