Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Młoda kapusta po chłopsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młoda kapusta przygotowana w bardzo sycący sposób- z dużą ilością wędzonego boczku, kiełbasy i zagęszczona śmietaną. Pyszna.

Młoda kapusta po chłopsku

Składniki:

Młoda kapusta po chłopsku

 

  • Składniki:
  • 2 małe główki młodej kapusty
  • 2 pęczki koperku
  • 40 dag boczku wędzonego surowego
  • 20 dag baleronu, innej wędliny lub kiełbasy
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta po chłopsku
1. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście. Przekroić ją na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować, wymyć pod bieżącą wodą na durszlaku. Przełożyć do garnka, wlać 300 ml zimnej wody, gotować na wolnym ogniu pół godziny mieszając od czasu do czasu.

2. Wędlinę i boczek pokroić w kostkę. Przesmażyć przez kilka minut na suchej patelni na rumiano. Dorzucić do kapusty i wymieszać. Dodać kurkumę, kmin, sól i pieprz. Dusić 10 minut.

3. Dolać śmietany, wsypać drobno posiekany koper, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby. Smacznego!