Sposób przygotowania:
Zasmażana kapusta
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i kroimy ją na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy na paski.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy pokrojoną kapustę. Przyprawiamy kminkiem. Ja użyłam mielonego, ale nasionka też będą doskonałe. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy. Jeśli to konieczne to dolewamy wodę.
Pod koniec duszenia kapusty kroimy boczek na niewielką kostkę. Pokrojony przesmażamy do wytopienia się tłuszczu. Jeśli boczek ma go niewiele dodajemy niewielką ilość smalcu. Na patelnię dodajemy mąkę i przesmażamy do uzyskania złotej zasmażki.
Gotową zasmażkę przelewamy do garnka z uduszoną do miękkości kapusty i dokładnie mieszamy. Chwilę przesmażamy, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.
Podajemy na ciepło ( choć u mnie i na zimno znika) posypaną koperkiem.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy pokrojoną kapustę. Przyprawiamy kminkiem. Ja użyłam mielonego, ale nasionka też będą doskonałe. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszamy. Jeśli to konieczne to dolewamy wodę.
Pod koniec duszenia kapusty kroimy boczek na niewielką kostkę. Pokrojony przesmażamy do wytopienia się tłuszczu. Jeśli boczek ma go niewiele dodajemy niewielką ilość smalcu. Na patelnię dodajemy mąkę i przesmażamy do uzyskania złotej zasmażki.
Gotową zasmażkę przelewamy do garnka z uduszoną do miękkości kapusty i dokładnie mieszamy. Chwilę przesmażamy, doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.
Podajemy na ciepło ( choć u mnie i na zimno znika) posypaną koperkiem.