kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Młoda kapusta po wójtowsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczna i bardzo sycąca kapusta z boczkiem na pewno zasmakuje mięsożercom. Dietetyczna z pewnością nie jest ale raz na jakiś czas można sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj” Małgorzaty Caprari z moimi zmianami.

 Młoda kapusta po wójtowsku

Składniki:

Młoda kapusta po wójtowsku

podstawowe

  • główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
  • 1-2 cebule
  • 300g surowego boczku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta po wójtowsku

1

 Młoda kapusta po wójtowsku
Cebule posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek.

Cebule posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek.

2

 Młoda kapusta po wójtowsku
Przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz.

Przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz.

3

 Młoda kapusta po wójtowsku
Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.


Tagi:

kapusta