kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Młoda kapusta słodko-kwaśna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Młoda kapusta to jedno z warzyw, za które kocham maj. Uwielbiam ta przyrządzaną prze moja teściową na słodko-kwaśno. Jest smaczna, wyrazista, doskonała.

Młoda kapusta słodko-kwaśna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Młoda kapusta słodko-kwaśna

 

  • Główka młodej kapusty
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Łyżka masła
  • Sól
  • Biały pieprz
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • Pól pęczka koperku

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta słodko-kwaśna
Kapustę myjemy, dzielimy na 4 części i szatkujemy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy łyżkę masła oraz poszatkowana kapustę. Przesmażamy i podlewamy wodą tak, aby przykryła kapustę. Wodę solimy, dodajmy cukier oraz ocet. Gotujemy do miękkości. Koperek drobno siekamy. Dodajemy do kapusty i mieszamy.
Młoda kapusta słodko-kwaśna
Poszatkowaną kapuste przesmażamy na oliwie z masłem.
Młoda kapusta słodko-kwaśna
Dolewamy wodę do wysokości kapusty i gotujemy.

Tagi:

kapusta