Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Słodko-kwaśna młoda kapusta do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Maślana kapusta w słodko-kwaśnym wydaniu. Idealna do obiadu, ale smakuje też solo. Najlepsza na ciepło.

Słodko-kwaśna młoda kapusta do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko-kwaśna młoda kapusta do obiadu

 

  • młoda kapusta - 2 główki,
  • masło - 100-130g,
  • sól - do smaku,
  • cukier - do smaku (nie żałować),
  • ocet - do smaku (ok łyżeczka lub więcej),
  • pieprz ziołowy Prymat - do smaku.

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśna młoda kapusta do obiadu
Z kapusty odrzucić zewnętrzne liście, a główki umyć i posiekać niezbyt cienko. Przełożyć do większego garnka, zalać do połowy wodą i gotować przez ponad godzinę do miękkości. Kapusta musi być mięciutka. Gdy kapusta jest ugotowana, odlewamy wodę. Dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy ocet, sól, cukier i pieprz, mieszamy. Przyprawiamy do smaku i podajemy z obiadem lub solo. Najsmaczniejsza jest na gorąco.
Słodko-kwaśna młoda kapusta do obiadu
Odrzucamy zewnętrzne liście kapusty, a główki myjemy
Słodko-kwaśna młoda kapusta do obiadu
Kapustę siekamy na niezbyt cienkie kawałki
Słodko-kwaśna młoda kapusta do obiadu
Zalewamy wodą i gotujemy aż będzie mięciutka
Słodko-kwaśna młoda kapusta do obiadu
Zlewamy wodę i dodajemy masło i przyprawy

Tagi:

kapusta