WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 933]

Boczek rolowany gotowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Boczek gotowany w przyprawach zwijany przed gotowaniem w roladę/rulon, nacierany przyprawami to idealna propozycja na domową wędlinę.

Boczek rolowany gotowany Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Boczek rolowany gotowany

 

  • kawałek boczku najlepiej cienki i chudy bez skóry u mnie o wadze ok. 1kg
  • ok. 4 łyżki soli
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego mielonego
  • ok. 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżki czosnku granulowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 duży listek laurowy
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Boczek rolowany gotowany

ETAP 1:

Mięso obsypać majerankiem, czosnkiem i papryką. Mięso obsypać również częścią soli i pieprzu a resztę zostawić do wywaru.

Mięso zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. włożyć do garnka i wlać tyle wody aby pokryła mięso. Włożyć listek laurowy i ziele angielskie.

Wsypać resztę soli i pieprzu. Dołożyć obrane ząbki czosnku i cebulę obraną i przekrojoną na pół. Gotować godzinę i 15 minut na małym ogniu.

Po ugotowaniu zostawić w garnku aż ostygnie. Potem wyjąć na kratkę i odcedzić z wywaru. Zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki.

Boczek rolowany gotowany
Boczek rolowany gotowany w przyprawachna kanapki
Boczek rolowany gotowany
Boczek rolowany gotowany w przyprawachna kanapki

Tagi:

boczek mięso