Sposób przygotowania:
Młoda kapusta w śmietanie
Kapustę młoda płuczemy obrywamy brzydkie liście. Przekrawamy głowę na pół i kroimy wąskie paseczki.
Skrojona kapustę dajemy do garnka, zalewamy wodą, nie za dużo ok 1 cm mniej niż kapusty. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Nie długo ok 10 min. Sprawdzamy, jeżeli zrobi się miękka to odlewamy połowę pozostałej wody.
W słoiczku mieszamy ok 3 łyżki mąki z 1 szklanką śmietany 30 % -solimy do smaku. Wlewamy miksturę do kapusty i zagotowujemy. Doprawiamy solą , pieprzem według uznania.
Podajemy z świeżym koperkiem .
Skrojona kapustę dajemy do garnka, zalewamy wodą, nie za dużo ok 1 cm mniej niż kapusty. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Nie długo ok 10 min. Sprawdzamy, jeżeli zrobi się miękka to odlewamy połowę pozostałej wody.
W słoiczku mieszamy ok 3 łyżki mąki z 1 szklanką śmietany 30 % -solimy do smaku. Wlewamy miksturę do kapusty i zagotowujemy. Doprawiamy solą , pieprzem według uznania.
Podajemy z świeżym koperkiem .