iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Młoda kapusta w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sezon na kapustę rozpoczęty jest tania i pyszna. Swój sezon rozpoczynam od kapustki gotowanej z dodatkiem śmietany 30%. Może ma troszkę kalorii, ale podajemy ja tylko z młodymi ziemniaczkami - to starczy.

Młoda kapusta w śmietanie

Składniki:

Młoda kapusta w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta w śmietanie
Kapustę młoda płuczemy obrywamy brzydkie liście. Przekrawamy głowę na pół i kroimy wąskie paseczki.

Skrojona kapustę dajemy do garnka, zalewamy wodą, nie za dużo ok 1 cm mniej niż kapusty. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy. Nie długo ok 10 min. Sprawdzamy, jeżeli zrobi się miękka to odlewamy połowę pozostałej wody.

W słoiczku mieszamy ok 3 łyżki mąki z 1 szklanką śmietany 30 % -solimy do smaku. Wlewamy miksturę do kapusty i zagotowujemy. Doprawiamy solą , pieprzem według uznania.

Podajemy z świeżym koperkiem .

Tagi:

kapusta