WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Młoda kapusta z koperkiem i szczypiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyka w wiosennej kuchni. Pyszna młoda kapusta duszona z dodatkiem koperku i szczypiorku. U mnie na kościach schabowych.

Młoda kapusta z koperkiem i szczypiorem

Składniki:

Młoda kapusta z koperkiem i szczypiorem

 

  • 2 główki młodej kapusty
  • 30 dag kości schabowych
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z koperkiem i szczypiorem

Przygotowanie kapusty

Młoda kapusta z koperkiem i szczypiorem
Kapustę i kości schabowe przekładamy do garnka.

Kapustę szatkujemy drobno i sparzamy chwilę wrzącą wodą, odlewamy i przekładamy do garnka. Dodajemy kości schabowe i zalewamy wodą, by sięgała połowy kapusty.

Gotowanie kapusty

Młoda kapusta z koperkiem i szczypiorem
Do kapusty dodajemy posiekany szczypiorek i koperek.

Kapustę gotujemy na wolnym ogniu. Koperek i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem.

Doprawianie kapusty.

Młoda kapusta z koperkiem i szczypiorem
Kapustę lekko zagęszczamy mąką z dodatkiem octu.

Dwie łyżki mąki rozprowadzamy z octem i ok pół szklanki zimnej wody. Gdy nie będzie już grudek, wlewamy do kapusty i zagotowujemy jeszcze kilka minut.


Tagi:

kapusta