Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z porzeczkami
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić w dość szerokie paski.
Dymkę, koper i natkę opłukać, posiekać, oddzielając cebulkę i grubsze części szczypioru.
Podgardle pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na wolnym ogniu do wytopienia się tłuszczu.
Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.
Dodać pokrojoną kapustę, lekko posolić, podlać wodą i poddusić aż kapusta zmniejszy objętość.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pozostały szczypior.
W razie potrzeby jeszcze podlać wodą.
Udusić do miękkości, dodać natkę, koperek i porzeczki.
Gotować jeszcze chwilkę, aby porzeczki oddały kapuście smak i kolor.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kapustę można zagęścić zasmażką.
Dymkę, koper i natkę opłukać, posiekać, oddzielając cebulkę i grubsze części szczypioru.
Podgardle pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na wolnym ogniu do wytopienia się tłuszczu.
Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.
Dodać pokrojoną kapustę, lekko posolić, podlać wodą i poddusić aż kapusta zmniejszy objętość.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pozostały szczypior.
W razie potrzeby jeszcze podlać wodą.
Udusić do miękkości, dodać natkę, koperek i porzeczki.
Gotować jeszcze chwilkę, aby porzeczki oddały kapuście smak i kolor.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kapustę można zagęścić zasmażką.
Marika-
edytaha
Dziękuję :) Sama nie wiem skąd przyszedł mi do głowy ten pomysł, ale cieszę się, że spróbowałam, ponieważ połączenie okazało się całkiem smaczne. Oczywiście nie można przesadzić z ilością porzeczek, żeby nie zdominowały całego dania.
Holly
edytaha
Spokojnie możesz zrezygnować z dodatku mięsa i zeszklić cebulkę na oleju. Mnie zależało na nutce wędzonki, dlatego je dodałam. A teraz właśnie pomyślałam, że zamiast niego mogłam dać wędzoną, suszoną śliwkę, których zapas mam w lodówce. Mogłoby być jeszcze ciekawiej :)