joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Duszona młoda kapustka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W prostocie siła. Taką kapustę gotowała moja babcia i mama. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i kotletem mielonym.

Duszona młoda kapustka

Składniki:

Duszona młoda kapustka

Kapusta gotowana

  • główka młodej kapusty
  • pęczek dymki ze szczypiorem
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka octu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Duszona młoda kapustka
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i podlać wodą. Woda powinna sięgać ok 1/2 poziomu kapusty. Dusić do miękkości.

Szczypior i koperek posiekać. Szczypior dodać do kapusty w połowie gotowania. Koperek wrzucić tuż przed końcem gotowania.

Na koniec dodać masło, ocet i śmietanę.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Tagi:

kapusta