Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Młoda kapusta z okrą i edamame

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapusta bardzo lubiana pod każdą postacią tym razem ugotowana z dwoma niecodziennymi warzywami - okrą i edamame.

Młoda kapusta z okrą i edamame Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Młoda kapusta z okrą i edamame

 

  • 1 wielka noga kurczaka - 600g
  • 1 mała golonka - 280 g
  • 100 g boczku podwędzonego
  • 1 cebula
  • kilka małych marchewek - 150g
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 główka kapusty - ok.800 g
  • 100 g okry
  • 1 szklanka nasion soi z edamame
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów z chili chipotle
  • sól, majeranek, przyprawa włoska, 2 liście laurowe
  • opcjonalnie szczypiorek

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z okrą i edamame
Nogę kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać małą ilością wody, zagotować i usunąć szumowiny. Dodać podgotowaną golonkę, sól, liście laurowe, majeranek i przyprawę włoską i gotować na małym ogniu ok. 45 minut. W międzyczasie boczek pokroić na kawałki, cebulę obrać i też pokroić na kawałki następnie zeszklić z boczkiem na patelni i przełożyć do garnka z mięsem.

Również podczas gdy mięso się gotuje przygotować resztę warzyw: marchewki i seler obrać i pokroić, okrę opłukać, osuszyć i pokroić, edamame - wyłuskać nasiona soi ze strączków a kapustę pokroić na niezbyt duże kawałki. Gdy mięso jest prawie ugotowane wrzucić marchew i seler i jak się zagotuje dodać kapustę. I znowu jak się zagotuje po dwóch minutach dodać okrę oraz pomidory z puszki, gotować ok. 5 minut i na sam koniec dodać soję (edamame) i gotować jeszcze 3 lub 4 minuty.

Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze raz. Podać np. z chlebem, ziemniakami czy nawet ryżem.

Edamame to młode strączki soi, rośliny należącej do rodziny bobowatych.
Młoda kapusta z okrą i edamame
Okra jest ceniona za swe jadalne owoce - zielone torebki pełne nasion.