CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Młoda kapusta z żółtym grochem i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W domu wszyscy uwielbiamy młodą kapustę, najlepsza jest taka najprostsza z marchewką i cebulką. Dzisiaj dodałam połówki żółtego grochu.

Młoda kapusta z żółtym grochem i koperkiem

Składniki:

Młoda kapusta z żółtym grochem i koperkiem

 

  • młoda kapusta 1250 g
  • 2 cebule
  • 1 spora marchewka
  • połówki żółtego grochu 100 g
  • koperek kilka gałązek
  • 4 ziela angielskie
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier odrobina
  • sól ok. 1-2 łyżki
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z żółtym grochem i koperkiem
Połówki żółtego grochu namoczyć kilka godzin, przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie ok.45 minut.

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować. 

Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.

Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.

Umyty koperek, posiekać drobno i razem z ugotowanym grochem dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Podawać z ziemniaczkami, skropione oliwą.

Tagi:

kapusta danie