Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z żółtym grochem i koperkiem
Połówki żółtego grochu namoczyć kilka godzin, przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie ok.45 minut.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.
Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.
Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Umyty koperek, posiekać drobno i razem z ugotowanym grochem dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać z ziemniaczkami, skropione oliwą.
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.
Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.
Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Umyty koperek, posiekać drobno i razem z ugotowanym grochem dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Podawać z ziemniaczkami, skropione oliwą.