bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna potrawka z piersi kurczaka i cieciorki w aromatycznym sosie pomidorowym, danie doskonale smakuje z makaronem.

Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym

Składniki:

Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym

 

  • 0,5 kilograma piersi z indyka
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 litra przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Sól, pieprz
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub w paski, dodajemy do cebuli, oprószmy przyprawą do kurczaka i smażmy pod przykryciem do miękkości mięsa.

Cieciorkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartą w dłoni bazylią.