SUPERPRZEPIS

Młoda kapustka z białą kiełbasą

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Młoda kapustka z białą kiełbasą

Kiedy na straganach pojawia się młoda kapustka, aż żal jej nie kupić i wyczarować z niej pyszne danie, doskonale łączy się z mięsem, bez trudu wyczarujemy z niej aromatyczne danie jednogarnkowe, które zniknie w mig!

Składniki:

Młoda kapustka z białą kiełbasą

 

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1/2 kg schabu
  • 4 białe kiełbaski
  • 2 cebule
  • 1 duży pęczek świeżego koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2,5 szklanki rosołu lub bulionu
  • 1 łyżka przyprawy do gołąbków
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki do zawiesiny

Sposób przygotowania:

Młoda kapustka z białą kiełbasą

ETAP 1:

Młoda kapustka z białą kiełbasą
Schab kroimy łącznie z cebulą dusimy na oleju

Schab umyć, pokroić w kostkę razem z obraną cebulą.Przełożyć do rondla. Oprószyć przyprawą do gołąbków wlać olej dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić do miękkości schabu pod przykryciem.

ETAP 2:

Młoda kapustka z białą kiełbasą
kapustę myjemy szatkujemy nożem dość grubo

Kapustę oczyścić wyciąć głąba, grubo poszatkować nożem.

ETAP 3:

Młoda kapustka z białą kiełbasą
do kapusty dodajemy pokrojoną w talarki białą kiełbaskę

Gdy mięso będzie już miękkie wrzucamy kapustę oraz pokrojoną w plastry białą kiełbasę dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy rosołem.

ETAP 4:

Młoda kapustka z białą kiełbasą
Na koniec dodajemy koperek doprawiamy do smaku

Następnie dodajemy koperek, doprawiamy jarzynką lub solą do smaku, dusimy całość jeszcze około 10 minut, po czym danie zagęszczamy zawiesiną z mąki, zagotowujemy, podajemy gorące.