Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 37

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą- doskonale smakują ze szklanką kefiru. Każdemu będą smakować.

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą

Składniki:

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą

Gotowanie ziemniaków

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą
Wyszorowane ziemniaczki gotują na półtwardo.

Młode ziemniaki wyszoruj, przełóż do garnka i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.

Przyprawianie ziemniaków

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą
Robię marynatę. Nacieram nią ziemniaki.

Olej wymieszaj z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmaruj przestudzone ziemniaki.

Pieczenie

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą
Ziemniaki zawijam w cebulę i boczek. Zapiekam.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ziemniaki obłóż dookoła cebulą i zawiń w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż kawałki masła. Naczynie przykryj.

Ziemniaki piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby boczek się zarumienił.