Sposób przygotowania:
Ziemniaki w boczku na szpinakowym tronie
Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut aż boczek się zarumieni. Do garnka przekładamy szpinak dodajemy masło i podduszamy, doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i solą. Na talerze nakładamy szpinak i układamy na nim ziemniaczki, podajemy na ciepło.
![Ziemniaki w boczku na szpinakowym tronie Ziemniaki w boczku na szpinakowym tronie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ziemniaki-w-boczku-na-szpinakowym-tronie-241508.jpg)
![Ziemniaki w boczku na szpinakowym tronie Ziemniaki w boczku na szpinakowym tronie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ziemniaki-w-boczku-na-szpinakowym-tronie-241509.jpg)
![Ziemniaki w boczku na szpinakowym tronie Ziemniaki w boczku na szpinakowym tronie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ziemniaki-w-boczku-na-szpinakowym-tronie-241510.jpg)
![Ziemniaki w boczku na szpinakowym tronie Ziemniaki w boczku na szpinakowym tronie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ziemniaki-w-boczku-na-szpinakowym-tronie-241511.jpg)