Sposób przygotowania:
Ziemniaki duszone z boczkiem,jabłkiem i rozmarynem
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości minimum 0,5 cm i wykładamy ja na ręcznik papierowy na 15 minut aby dobrze je osuszyć. Na głębszej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany w plasterki czosnek, chilli i rozmaryn i przesmażamy przyprawy przez chwilę, pilnując aby się nie przypaliły. Do przypraw dodajemy ziemniaki i smażymy je 10 minut mieszając je co jakiś czas ( mogą przywierać do dna). Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a jabłka w łódeczki, dodajemy je do zarumienionych ziemniaków – mieszamy. Ziemniaki z cebulą i jabłkami podlewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy około 15-20 minut ( do miękkości ziemniaków). Boczek kroimy w plastry i podsmażamy go na chrupiąco na patelni. Kiedy ziemniaki będą już al`dente dodajemy do nich chrupiący boczek i łyżkę tłuszczu który się z boczku wytopił, całość doprawiamy solą i pieprzem, serwujemy od razu