Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ziemniaki duszone z boczkiem,jabłkiem i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pokaże Wam jak wykorzystać resztki z pieczonego mięsa ( u mnie wybór padł na boczek) i zrobić z niego smaczne, prosto jednogarnkowe danie, które pozwoli przemienić nam leżący w lodówce kawał mięsa na coś nowego i pysznego.

Ziemniaki duszone z boczkiem,jabłkiem i rozmarynem

Składniki:

Ziemniaki duszone z boczkiem,jabłkiem i rozmarynem

 

  • 400 gram pieczonego boczku (może być karkówka lub łopatka)
  • 400 gram ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małą gałązka rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego
  • ½ papryczki chilli (można pominąć)
  • 100 ml bulionu lub wody
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki duszone z boczkiem,jabłkiem i rozmarynem
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości minimum 0,5 cm i wykładamy ja na ręcznik papierowy na 15 minut aby dobrze je osuszyć. Na głębszej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany w plasterki czosnek, chilli i rozmaryn i przesmażamy przyprawy przez chwilę, pilnując aby się nie przypaliły. Do przypraw dodajemy ziemniaki i smażymy je 10 minut mieszając je co jakiś czas ( mogą przywierać do dna). Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a jabłka w łódeczki, dodajemy je do zarumienionych ziemniaków – mieszamy. Ziemniaki z cebulą i jabłkami podlewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy około 15-20 minut ( do miękkości ziemniaków). Boczek kroimy w plastry i podsmażamy go na chrupiąco na patelni. Kiedy ziemniaki będą już al`dente dodajemy do nich chrupiący boczek i łyżkę tłuszczu który się z boczku wytopił, całość doprawiamy solą i pieprzem, serwujemy od razu