Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Młode ziemniaki pieczone z rozmarynem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

chrupiące z wierzchu a miękkie w środku

Młode ziemniaki pieczone z rozmarynem

Składniki:

Młode ziemniaki pieczone z rozmarynem

 

  • 1 kg - ziemniaki młode,
  • 1 łyżeczka - sól prowansalska,
  • 1 łyżeczka - rozmaryn świeży,
  • 2 łyżki - olej roślinny

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki pieczone z rozmarynem
Młode, małe ziemniaki dokładnie oskrobałam i wypłukałam, zalałam w garnku wrzątkiem i gotowałam 5 min.. Odcedziłam. Jeszcze gorące oprószyłam solą, świeżym, posiekanym drobno rozmarynem i skropiłam olejem. Wymieszałam potrząsając garnkiem. Wysypałam je na blaszkę i wstawiłam do piekarnika, w którym piekło się mięso na ok. 40 min. przed planowanym zakończeniem pieczenia go. Wyszły rumiane, mięciutkie w środku a chrupiące wewnątrz. Można oczywiście upiec je same a smakują wybornie zarówno jako dodatek jak i same. Jeśli nie macie świeżego rozmarynu możecie wykorzystać suszony chociaż ten nie jest już tak aromatyczny.

Tagi:

ziemniaki