WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Młode ziemniaki w mundurkach z okrasą i koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młode ziemniaczki wyszorowane i ugotowane w mundurkach, osolone, lekko strząchnięte polane tłuszczem i posypane koperkiem.

Młode ziemniaki w mundurkach z okrasą i koperkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Młode ziemniaki w mundurkach z okrasą i koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Młode ziemniaki w mundurkach z okrasą i koperkiem

ETAP 1:

Młode ziemniaki dobrze wyszorować na przykład używając gąbki do mycia naczyń tej szorstkiej strony. Wyszorowane ziemniaki wrzucić do garnka w całości lub pokroić na połówki. Ziemniaki zalać wodą ale tak by z niej lekko wystawały. Gotować ziemniaki do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Następnie osolić i trochę strząchnąć by wymieszały się z solą.

W czasie gdy ziemniaki się gotują przygotować okrasę. Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Topić aż zrobią się rumiane skwareczki i wytopi się tłuszcz.

Ziemniaki wyłożyć na talerze, pokrasić tłuszczem i posypać obficie posiekanym koperkiem. Podawać jako dodatek do mięsa.

Młode ziemniaki w mundurkach z okrasą i koperkiem
Ugotowane ziemniaki odcedzone z wody i osolone
Młode ziemniaki w mundurkach z okrasą i koperkiem
Wyszorowane ziemniaki zalane wodą przed ugotowaniem
Młode ziemniaki w mundurkach z okrasą i koperkiem
Młode ziemniaki wyszorowane i włożone do garnka