Sposób przygotowania:
Mocno cytrynowy sernik
SPÓD: Herbatniki pokruszyć, np blenderem, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać herbatnikową masę, ugnieść i wyrównać. Schłodzić w lodówce ok pół godziny. KREM: Skórkę startą z cytryn i wyciśnięty z nich sok zmieszać z jajkami, cukrem i mąką, zmiksować i zagotować na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty krem, konsystencją podobny do budyniu. Ostudzić. MASA: Wszystkie składniki plus 3 łyżki kremu cytrynowego zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć schłodzony spód, wylać na to masę serową. Blaszkę z ciastem włożyć do drugiej większej blaszki, do której należy nalać wrzątku (do ok. połowy wysokości blaszki z sernikiem). Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut w 180st, następnie zmniejszyć temp do 130st i piec 40minut. Po tym czasie ostudzić i posmarować kremem cytrynowym. Wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Przechowywać w lodówce.
gusia1000