Sposób przygotowania:
Ciasto z cytrynową pianką
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Prostokątną blachę o wym. 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C przez ok. 25 min. Po upieczeniu biszkopt wystudzić. Masa budyniowa: Sok z cytryny i szklankę wody zagotować. Budyń i cukier rozpuścić w 0,5 szklanki wody, dodać do gotującej się wody, cały czas mieszać, aż budyń stężeje. Wystudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Na biszkopt założyć opaskę cukierniczą, następnie wyłożyć masę budyniową. Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać przestudzoną galaretkę. Piankę wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki. Lukier: Sok z cytryny połączyć z cukrem pudrem na gładką masę. Należy dodać tyle cukru pudru, aby masa była dość gęsta. Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aby herbatniki zmiękły. Smacznego!