Statek_Matka

Statek_Matka

Kucharz
[Przepisów: 14]

ciasto mocno cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

dla miłośników cytrynowych smaków

ciasto mocno cytrynowe

Składniki:

ciasto mocno cytrynowe

 

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 220g masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • sok z jednej cytryny
  • garść kandyzowanej skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

ciasto mocno cytrynowe
masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku cały czas miksując aż dobrze się połączy. dodawać powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. następnie otartą skórkę z cytryny oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. na końcu dodać sok z cytryny i wymieszać. piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. po upieczeniu i ostygnięciu ciasta można je polać lukrem zrobionym z połowy szklanki cukru pudru, 1 łyżki ciepłej wody i 1 łyżki soku z cytryny. mokry lukier można posypać kandyzowaną skórką cytrynową.

Tagi:

jajko jajka