xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Mocno czekoladowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczne mocno czekoladowe muffiny bo aż z całą tabliczką rozpuszczonej czekolady. Moje dodatkowo kusząco pachnące migdałami - opcja z braku ekstraktu waniliowego.

Mocno czekoladowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mocno czekoladowe babeczki

 

  • 250g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżek oleju roślinnego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu wanil (zastąpiłam aromatem migdałowym)
  • tabliczka czekolady - mleczna lub deserowa

 

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowe babeczki
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, ostawiamy do przestudzenia. Składniki mokre i suche łączę ze sobą w osobnych miskach, mokre składniki przelewam do suchych - łączę. Dodaję rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszam. Ciastem napełniam papierowe papilotki rozłożonej w blaszce do pieczenia muffinów. 3/4wysokości - piekę 20min w temp. 180'C 
Mocno czekoladowe babeczki
Suche i mokre składniki łączę ze sobą w osobnych miskach
Mocno czekoladowe babeczki
Łączę jedne z drugimi, dodaję do nich rozpuszczoną czekoladę.
Mocno czekoladowe babeczki
Ciasto i czekoladę mieszam do połączenia
Mocno czekoladowe babeczki
Muffiny piekę 20min w temp. 180'C studzę