aronia

aronia

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Babeczki mocno czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mocno czekoladowe babeczki z gorzkiego kakao i czekolady, ze sporą ilością czekoladowych kropelek do zapiekania w środku oraz kremem czekoladowym na bazie serka śmietankowego z dodatkiem soli.

Babeczki mocno czekoladowe

Składniki:

Babeczki mocno czekoladowe

 

  • Ciasto:
  • 100g masła
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
  • 0,75 szklanki czekoladowych kropelek do zapiekania

 

  • Krem:
  • 250g serka śmietankowego w temp. pokojowej
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 50g masła w temp. pokojowej

 

  • cukrowe śnieżynki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babeczki mocno czekoladowe
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utarłam z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawałam po jednym jajku. Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i kakao, a jogurt z wodą. Dodawałam do utartej masy na przemian: raz mąkę z kakao , raz wodę z jogurtem. Ucierałam na wolnych obrotach do połączenia składników. Wsypałam czekoladowe kropelki do zapiekania i delikatnie wszystko wymieszałam. Przełożyłam ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piekłam 20 minut w temp. 180°C. Upieczone babeczki wystudziłam w foremkach na kracie kuchennej.Krem: Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Serek śmietankowy utarłam z masłem. Dodałam przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do worka cukierniczego i ozdobiłam babeczki. Udekorowałam cukrowymi śnieżynkami.