agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Czekoladowe babeczki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rewelacyjne w smaku, mocno czekoladowe

Czekoladowe babeczki.

Składniki:

Czekoladowe babeczki.

 

  • Czekolada gorzka 0,5 sztuki
  • kakao 3 łyżeczki
  • polewa czekoladowa ciemna 1 opak
  • polewa czekoladowa mleczna 1 opak
  • cukier puder 2 łyżki
  • orzechy włoskie zmielone 3 łyżki
  • sezam ziarna 3 łyżki
  • mąka pszenna 500 g
  • jajka 4 szt
  • olej 3/4 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • margaryna w płynie 1/2 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Czekoladowe babeczki.
W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę, wbić jajka, wlać olej, dodać cukier, margarynę w płynie, sól, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i kakao i zmiksować składniki na jednolitą masę. Czekoladę gorzką zetrzeć na tarce o grubych otworach i dodać do ciasta, zamieszać składniki. Ciasto nakładać do foremek przeznaczonych na babeczki lub do papilotek i piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 30 minut. Po czym wyjąć babeczki, ostudzić, według przepisu podanego na opakowaniu przygotować polewę czekoladową i polać wszystkie babeczki polewą gorzką oraz mleczną po wierzchu, następnie część posypać cukrem pudrem, kolejne babeczki posypać orzechami włoskimi mielonymi i sezamem. Można posypać innymi składnikami, tak naprawdę to zależy od naszej fantazji.