2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Czekoladowe babeczki z nutką chili

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mocno czekoladowe babeczki na szybko z nutką chili oprószone cukrem pudrem do filiżanki małej czarnej znakomite...

Czekoladowe babeczki z nutką chili

Składniki:

Czekoladowe babeczki z nutką chili

 

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady białej
  • 7 łyżek masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta płatków chili
  • 230 g mąki tortowej
  • 250 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki wody
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Czekoladowe babeczki z nutką chili
Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej na płynną masę. Masło utrzeć z jajkami oraz cukrem trzcinowym,dodać łyżkę miodu ,ucierając wlewać cienkim strumieniem mleko połączone z 2 łyżkami wody,aż do połączenia,mąkę tortową wymieszać z sodą i dodawać do masy po łyżce cały czas ucierając,na koniec wlać płynną czekoladę,dodać chili i wymieszać. Czekoladę białą drobno pokruszyć.Metalowe formy do babeczek wyłożyć papilotkami wylać do połowy ciasto ciemne,dodać pokruszoną czekoladę i przykryć resztą ciasta.Z tej porcji wychodzi około 18 średnich babeczek. Tak przygotowane muffinki włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec 20-25 minut. Po upieczeniu zimne oprószyć grubo cukrem pudrem. Smacznego!