Sposób przygotowania:
Mocno czosnkowa galaretka z kurczaka
Ugotować wywar z kurczaka , warzyw i kostki bulionowej .Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1/2 litra rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania - jak by się wygotowało więcej to dolać wrzątku ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem ( dałam ok 2 płaskich łyżeczek ). W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno mięso . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły. Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań . Tu jest najprostsza wersja co dzienna bez natki pietruszki , dekoracji z marchewki, groszku , jajka itp. - co nie wyklucza ich dodania .Po prostu warzywa użyłam na prostą sałatkę , zieleniny świeżej w domu nie było akurat a o mrożonej natce zapomniałam . Galareta smaczna w swej prostocie . Jak dla mnie nawet nie potrzeba do niej octu czy soku z cytryny - ale to już jak kto lubi . A i jeszcze jedno- dałam czosnek granulowany bo robiłam na szybkiego - jak jest świeży to oczywiście lepiej takiego dodać .
dusia30