edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Modra kapusta wg edytaha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Kiedy byłam dzieckiem patrzyłam jak babcia zakwasza czerwoną kapustę. Kiedy zmieniała kolor mówiłam, że to czary

Modra kapusta wg edytaha Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Modra kapusta wg edytaha

 

  • 1 mała główka czerwonej kapusty – moja miała średnicę około 15 cm
  • 1 duże kwaśnie jabłko
  • 1-2 cebule
  • ocet spirytusowy lub winny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • olej

Sposób przygotowania:

Modra kapusta wg edytaha
Kapustę obrałam z brzydkich wierzchnich liści, opłukałam, przekroiłam na pół, a następnie na ćwiartki. Wykroiłam głąb i poszatkowałam ostrym nożem. Umieściłam kapustę w dużym rondlu, zalałam wrzątkiem, posoliłam i gotowałam 6 minut. Kapusta powinna zostać twardawa, bo jeszcze „dojdzie” w trakcie stygnięcia. Odcedziłam z wody i dolewałam po jednej łyżce octu, mieszając i sprawdzając czy kapusta jest wystarczająco kwaśna. W trakcie zakwaszania kapusta nabrała pięknego koloru. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia. Cebulę obrałam, opłukałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Jabłko umyłam, obrałam ze skóry i starłam na tarce o dużych oczkach. Cebulę i jabłko dodałam do wystudzonej kapusty. Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i niewielką ilością oleju. Podałam schłodzoną jako dodatek do kurczaka w majeranku.
Modra kapusta wg edytaha
Kapustę zalałam wrzątkiem i gotowałam 6 minut.
Modra kapusta wg edytaha
Sałatkę podałam jako dodatek do kurczaka w majeranku.