montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Modro kapusta 1

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ta kapusta ma niezwykle ciemny kolor i intensywny smak! Jedna z wielu wersji jakie robiłam.

Modro kapusta 1

Składniki:

Modro kapusta 1

 

  • 1 główka kapusty czerwonej lub jak niektórzy mówią niebieskiej.
  • 2 cebule
  • 1 jabłko, ostrugane i wydrążone jabłko
  • 2 goździki
  • smalec domowy (wedle uznania)
  • ocet
  • sól, pieprz
  • 1 mały potarty na miazgę ziemniak
  • ewentualnie trochę cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Modro kapusta 1
Kapustę poszatkować. W dużym garnku zeszklić na smalcu pokrojoną na drobno jedną cebulę. Dodać poszatkowaną kapustę, poszatkowane jabłko, całą cebulę naszpikowaną dwoma goździkami. Całość dusić pod przykryciem do miękkości kapusty, mieszając co jakiś czas i w razie potrzeby dolewając po trochu wody. Kapusta nie może się przypalić. Na końcu usunąć cebulę z goździkami i zagęścić potartym ziemniakiem. Podusić chwilę po czym przyprawić octem, solą, pieprzem i jak kto woli cukrem. Podawać do klusek i rolad wołowych.