oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Mój kompot z jabłek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepszy deser pod słońcem.

Mój kompot z jabłek

Składniki:

Mój kompot z jabłek

 

Sposób przygotowania:

Mój kompot z jabłek
Nastawiamy wodę do gotowania, najlepiej gdyby była filtrowana i n ie zawierała chloru ani kamienia. Podczas gdy woda stoi na piecu i czekamy aż się zagotuje idziemy do sadu po jabłka.Jeżeli ktoś nie ma ogrodu i nie ma w nim drzew jabłoni. Polecam zakupić jabłka w pobliskim warzywniaku. Jabłka zrywamy do kosza wiklinowego i dbamy o to żeby sie nie poobijały. Przynosimy je do domu i obficie myjemy pod zimną bierzącą wodą. Nie obieramy lecz kroimy na ćwiartki, z ćwiartek wycinamy gniazda nasienne i je wyrzucamy. Gdy mamy juz tak przygotowane owoce, sprawdzamy czy gotuje się woda, jeżeli tak to dodajemy cukier oraz goździki. Można nie dodawać cukru ale po ugotowaniu kompotu jak już jest tylko ciepły można dodać miodu. Nastepnie dodajemy przygotowane jabłka i czekamy aż sie zagotuje. Gdy się tylko zagotuje ściągamy z ognia i zostawiamy na jakies 30 minut. Po tym czasie można wstawić garnek z kompotem do zimnej wody aby całkowicie wystygł. Najlepsze jabłka do kompotu to takie które maja czerwona skórkę gdyż to właśnie ona zabarwi nam kompot na lekko różowy kolor. Najlepiej podawać schłodzony w wysokich lub niskich i szerokich szklankach. Mam nadzieje że zgodnie z regulaminem każdy zrozumie ten opis.