agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Mój pyszny tort z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Torcik smakuje rewelacyjnie, świeże truskawki z działki działają prawdziwe cuda.

Mój pyszny tort z truskawkami

Składniki:

Mój pyszny tort z truskawkami

 

  • jajka 6 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 40 dkg
  • likier kokosowy 9 łyżek
  • truskawki 15 dkg
  • śmietana 30% 1 litr
  • cukier waniliowy 3 łyżeczki
  • mąka tortowa 40 dkg
  • sok z cytryny z 0,5 sztuki
  • dżem truskawkowy 1 opakowanie
  • śmietanfix 3 opakowania

Sposób przygotowania:

Mój pyszny tort z truskawkami
W pierwszej kolejności przygotować niezbędne składniki na biszkopt i masę. Jajka sparzyć wrzącą wodą w celu pozbycia się bakterii chorobotwórczych. Wbić jajka do wysokiej miski i ubić z cukrem- 10 dkg,miksować do momentu aż masa będzie jasna. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Natłuścić tortownicę okrągłą. Nagrzać piekarnik i piec około 40 minut w temperaturze 180- 190 stopni C. Biszkopt zupełnie ostudzony pokroić na dwie równe części. Poukładać biszkopty i skropić je sokiem z cytryny. Biszkopty oba z jednej strony posmarować dżemem truskawkowym. Śmietankę schłodzić i ubić ją na sztywno ze śmietanfixem i likierem kokosowym i cukrem waniliowym, podzielić masę a połowę, jedną część wyłożyć na biszkopt, rozsmarować i przykryć drugim krążkiem ciasta. Resztę śmietany wyłożyć na wierzch i boki, rozsmarować równomiernie, resztę śmietany nałożyć do szprycy i dekorować wedle uznania tort. Na wierzch wyłożyć opłukane, pokrojone w cząstki truskawki. Dekorować flamastrem spożywczym.

Tagi:

jajko jajka tort