tamagochi75

tamagochi75

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

moj zakwas na zurek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

fantastyczny zakwas na wspaniały i syty żurek (wkrótce dołączę przepis na mój żurek oparty na opisanym zakwasie)

moj zakwas na zurek

Składniki:

moj zakwas na zurek

 

  • skórka chleba razowego pieczonego na zakwasie
  • 5-7 ząbków czosnku
  • 0.5 szklanki maki żytniej grubo mielonej
  • 500-700 ml przegotowanej wody
  • sol,majeranek

Sposób przygotowania:

moj zakwas na zurek
skórkę chleba pokruszyć do szklanego naczynia (może być słój),wcisnąć czosnek,wsypać make posolić,dodać majeranku,zalać woda i zamieszać.Odstawić słój w cieple miejsce przykry gaza lub ściereczką na około 2 tygodnie od czasu do czasu mieszając aż się dobrze zakisi.tak przygotowana baza jest fantastyczna do zurka tym bardziej,ze do zupy możemy wlać większość zakwasu (po zamieszaniu) zostawiając odrobinę na dnie (ok. 2-3 cm) i wtedy do kolejnego zakwasu,który zrobimy na tej bazie nie musimy dodawać skorki chleba, jedynie resztę składników.w ten sposób będziemy mieli zakwas co 2 tygodnie