eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1534]

Bezglutenowy zakwas na żur eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zainspirowana przepisem z Biedronki przygotowałam bezglutenowy zakwas na żur z niepalonej kaszy gryczanej.

Bezglutenowy zakwas na żur eli

Składniki:

Bezglutenowy zakwas na żur eli

składniki na zakwas

dodatki

  • 1.5 litra letniej przegotowanej wody
  • odrobina kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy zakwas na żur eli

przygotowanie składników

Bezglutenowy zakwas na żur eli
Przygotować dwieście gram białej kaszy gryczanej.

Do miseczki wsypać 200 gram nie palonej kaszy gryczanej.

przygotowanie składników cd

Bezglutenowy zakwas na żur eli
Obrane z łupinek ząbki czosnku przekroić na pół.

Czosnek obrać z łupinek i przekroić ząbki wzdłuż na pół.

przygotowanie zakwasu

Bezglutenowy zakwas na żur eli
Kaszę wsypać do dużego słoja i dodać czosnek.

Do dużego słoja wsypać kaszę i dodać pokrojony czosnek.

przygotowanie zakwasu cd

Bezglutenowy zakwas na żur eli
Kaszę z czosnkiem zalać letnią, przegotowaną z kwaskiem wodą.

1.5 litra wody zagotować z kwaskiem cytrynowym i przestudzić. Letnią wodę wlać do kaszy z czosnkiem i zakręcić słoik. Zostawić słoik w ciepłym miejscu na 5 - 7 dni. Ukiszony zakwas dokładnie zmiksować blenderem lub w malakserze.