kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Żurek Wielkanocny na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowy żurek, pachnący czosnkiem z dodatkiem białej kiełbasy. Bez tego nie może być Wielkanocnego menu

Żurek Wielkanocny na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurek Wielkanocny na zakwasie

na zupę

  • 1 l zakwasu
  • 1,5 litra wody
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g białej kiełbasy
  • 1 marchewka
  • 1 selera pietruszka pół selera
  • łyżeczka chrzanu tartego
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

  • 4 jajka ugotowane na twrado

na zakwas

  • mąka żytnia razowa-4 łyżki
  • 1 litr lekko ciepłej przegotowanej wody,
  • skórka razowego/ żytniego chleba,
  • rozgniecione ząbki czosnku (3-4 sztuki),
  • 3-4 listki laurowe i
  • 10 ziarenek ziela angielskiego

 

 

Sposób przygotowania:

Żurek Wielkanocny na zakwasie

Zakwas

Żurek Wielkanocny na zakwasie
Zakwas musi ładnie pachnieć, nie może mieć kożucha z pleśni

Do zakwasu najlepiej wykorzystać słoik lub naczynie kamionkowe. Naczynie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Do tygodnia Dodatek soku z ogórków kiszonych czy kapusty kiszonej pozwoli otrzymać nam zakwas w czasie 5 dni.

Codziennie mieszamy go, najlepiej drewnianą łyżką, a także sprawdzamy czy nie pleśnieje, czy nie robi nam się kożuszek. Po tym czasie zakwas przelewamy do butelki i przechowujemy w chłodnym miejscu (najlepiej lodówce).

Żurek

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę- zalewamy wodą.

Dodajemy białą kiełbasę, gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, obieramy z flaczka/ skórki i kroimy w plasterki.

Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju i dodajemy do zupy wraz z plasterkami białej kiełbasy. Gotujemy następne 10 minut.

Dodajemy zakwas, doprawiamy do smaku majerankiem (ja daje 2 łyżki) , solą i pieprzem i łyżeczką chrzanu
gotujemy jeszcze około 15 minut-do miękkości warzyw.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i jak ktoś lubi z kleksem śmietany