Sposób przygotowania:
Żurek Wielkanocny na zakwasieZakwas
Do zakwasu najlepiej wykorzystać słoik lub naczynie kamionkowe. Naczynie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Do tygodnia Dodatek soku z ogórków kiszonych czy kapusty kiszonej pozwoli otrzymać nam zakwas w czasie 5 dni.
Codziennie mieszamy go, najlepiej drewnianą łyżką, a także sprawdzamy czy nie pleśnieje, czy nie robi nam się kożuszek. Po tym czasie zakwas przelewamy do butelki i przechowujemy w chłodnym miejscu (najlepiej lodówce).
Żurek
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę- zalewamy wodą.
Dodajemy białą kiełbasę, gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, obieramy z flaczka/ skórki i kroimy w plasterki.
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju i dodajemy do zupy wraz z plasterkami białej kiełbasy. Gotujemy następne 10 minut.
Dodajemy zakwas, doprawiamy do smaku majerankiem (ja daje 2 łyżki) , solą i pieprzem i łyżeczką chrzanu
gotujemy jeszcze około 15 minut-do miękkości warzyw.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i jak ktoś lubi z kleksem śmietany
SylaUla