zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2406]

Żurek na domowym zakwasie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny, aromatyczny domowy żurek na domowym zakwasie. Oczywiście nie tylko na Wielkanoc. Każda pora roku jest dobra.

Żurek na domowym zakwasie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żurek na domowym zakwasie

 

  • 4 białe kiełbasy
  • 1 kiełbasa niedźwiedzia
  • cały zakwas na żur ( przygotowany z 1/2 l wody )
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżka wasabi
  • 3 łyżki śmietany 18 % ( można dać więcej )
  • 1 łyzka majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

  • dodatkowo :
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Żurek na domowym zakwasie
Na patelni podsmażyć pokrojoną na kawałki niedźwiedzią kiełbasę.

Białą kiełbasę ugotować zalewając ją najpierw wodą, potem wyjąć ją z powstałego wywaru i pokroić na kawałki.

Do wywaru z kiełbasy dodać majeranek i wlać cały zakwas na żur.

Gotować go kilka minut ale należy mieszać bo mąka z zakwasu może osiadać na dnie garnka.

Dodać do garnka z żurem obie kiełbasy a także wasabi i doprawić żur do smaku.

Na koniec śmietanę zahartować wlewając do niej część żuru i wlać ją go garnka z żurem, wymieszać.

( mój zakwas miał inetensywny smak więc nie dodawałam dodatkowo przypraw jakie dodałam robiąc zakwas ).

Gotowy żur nalewać na talerze i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek na domowym zakwasie
podsmażyć kiełkasę pokrojoną na kawałki.
Żurek na domowym zakwasie
kiełbasę białą zalać wodą i ugotować na małym ogniu
Żurek na domowym zakwasie
dokończyć gotowanie żurku i podawać z jajkiem

Tagi:

zupa obiad żurek