Sposób przygotowania:
Żurek na domowym zakwasie
Na patelni podsmażyć pokrojoną na kawałki niedźwiedzią kiełbasę.
Białą kiełbasę ugotować zalewając ją najpierw wodą, potem wyjąć ją z powstałego wywaru i pokroić na kawałki.
Do wywaru z kiełbasy dodać majeranek i wlać cały zakwas na żur.
Gotować go kilka minut ale należy mieszać bo mąka z zakwasu może osiadać na dnie garnka.
Dodać do garnka z żurem obie kiełbasy a także wasabi i doprawić żur do smaku.
Na koniec śmietanę zahartować wlewając do niej część żuru i wlać ją go garnka z żurem, wymieszać.
( mój zakwas miał inetensywny smak więc nie dodawałam dodatkowo przypraw jakie dodałam robiąc zakwas ).
Gotowy żur nalewać na talerze i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Białą kiełbasę ugotować zalewając ją najpierw wodą, potem wyjąć ją z powstałego wywaru i pokroić na kawałki.
Do wywaru z kiełbasy dodać majeranek i wlać cały zakwas na żur.
Gotować go kilka minut ale należy mieszać bo mąka z zakwasu może osiadać na dnie garnka.
Dodać do garnka z żurem obie kiełbasy a także wasabi i doprawić żur do smaku.
Na koniec śmietanę zahartować wlewając do niej część żuru i wlać ją go garnka z żurem, wymieszać.
( mój zakwas miał inetensywny smak więc nie dodawałam dodatkowo przypraw jakie dodałam robiąc zakwas ).
Gotowy żur nalewać na talerze i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
SylaUla
zewa
Dziękuję :)