BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1160]

Żurek na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wielkanocny żurek pojawia się na świątecznych stołach w całej Polsce i to w różnych odmianach. Żurek można gotować na różne sposoby i na pewno każdy sposób przypadnie do gustu i będzie smakować. Ja dzisiaj podaje mój przepis.

Żurek na zakwasie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Żurek na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Żurek na zakwasie
Marchewkę, pietruszkę, czosnek i cebulę obrać włożyć do garnka zalać wodą (około 1,5 litra). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec oraz kiełbasę i boczek wędzony. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu około 40 minut.

Boczek, kiełbasę i warzywa wyjąć, przestudzić, a następnie pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.

Do gotującego wywaru wlać zakwas i śmietanę, dodać marchewkę, kiełbasę i boczek.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek i gotować 10 - 15 minut.

W oddzielnym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby ziemniaki delikatnie były przykryrte. Gdy są miękkie odlać wodę i dodać je do garnka z zupą.

Przed podaniem na talerz dodać ugotowane na twardo jajko
Żurek na zakwasie
Jarzyne obrać włożyć do garnka razem z obranym czosnkiem i cebulą
Żurek na zakwasie
Do jarzyn włożyć boczek kiełbase białą i gotowac około 40 minut
Żurek na zakwasie
Ziemniaki obrać ,opłukac i pokroic w kostkę
Żurek na zakwasie
Pokrojone ziemniaki ugotować, po ugotowaniu odlac wode
Żurek na zakwasie
Wszystko razem zagotować i rozlać na talerze