Sposób przygotowania:
Żurek na zakwasie
Marchewkę, pietruszkę, czosnek i cebulę obrać włożyć do garnka zalać wodą (około 1,5 litra). Dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec oraz kiełbasę i boczek wędzony. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu około 40 minut.
Boczek, kiełbasę i warzywa wyjąć, przestudzić, a następnie pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.
Do gotującego wywaru wlać zakwas i śmietanę, dodać marchewkę, kiełbasę i boczek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek i gotować 10 - 15 minut.
W oddzielnym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby ziemniaki delikatnie były przykryrte. Gdy są miękkie odlać wodę i dodać je do garnka z zupą.
Przed podaniem na talerz dodać ugotowane na twardo jajko
Boczek, kiełbasę i warzywa wyjąć, przestudzić, a następnie pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.
Do gotującego wywaru wlać zakwas i śmietanę, dodać marchewkę, kiełbasę i boczek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek i gotować 10 - 15 minut.
W oddzielnym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby ziemniaki delikatnie były przykryrte. Gdy są miękkie odlać wodę i dodać je do garnka z zupą.
Przed podaniem na talerz dodać ugotowane na twardo jajko
gusia1000