mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moja ajerkoniakowa babka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka idealna na święta wielkanocne, ale nie tylko.

Moja ajerkoniakowa babka

Składniki:

Moja ajerkoniakowa babka

 

  • 170 g cukru białego
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukierków krówek
  • 150 g masła
  • 120 ml ajerkoniaku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Moja ajerkoniakowa babka
Na początku cukierki krówki pokroić na niewielkie kawałki. Następnie miękkie masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Później po kolei wbijać jajka.Wymieszać przy pomocy miksera. Nie przerywając miksowania wlewać ajerkoniak, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pokrojone cukierki. tak powstałe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni i piec ciasto ok.55-60 minut. Najlepiej przy użyciu drewnianego specjalnego patyczka sprawdzać stan jego ewentualnej surowości. Po upieczeniu babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka